5 dl rypsiöljyä
2 kg munakoiso
3 kpl iso sipuli
2 rkl suolaa
4 rkl kuivattua oreganoa
6 kpl valkosipulinkynttä
1,5 kg tomattimurskaa
100 g tomaattipyrettä
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl sokeria
n. 6 dl vettä
4 kpl pientä ruukkua tuoretta basilikaa
(4 dl kuivattuja punaisia linssejä kypsäksi keitettyinä)
2 kg pastaa, esim. fusilli
(1,3 kg fetaa tai mozzarellaa)
1. Leikkaa munakoisoista vihreät kannat pois. Kuutioi munakoisot n. 2 cm x 2 cm paloiksi. Laita kuutiot suureen laakeaan kattilaan odottamaan (älä laita kattilaa vielä liedelle päälle).
2. Kuori sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi. Laita sipulit kattilaan. Mausta suolalla. Kaada munakoisojen ja sipulien päälle noin 5 dl öljyä, sekoita.
3. Nosta kattila liedelle ja kuullota munakoisoja ja sipuleita miedolla keskilämmöllä noin 20 min välillä sekoittaen. Kasvisten ei ole ensisijaisesti tarkoitus ruskistua vaan pehmetä läpikuultaviksi ja suussa sulaviksi öljyssä. Munakoisot imevät itseensä paljon öljyä ja siitä tulee hyvää makua ja täyteläisyyttä ruokaan. Jos kasvikset tuntuvat kuivilta tai alkavat ottaa pohjaan kiinni, lisää vielä loraus öljyä.
4. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää valkosipulit kattilaan ja kuullota vielä muutama minuutti.
5. Lisää kattilaan tomaattimurska, tomaattipyree, kuivattu oregano, punaviinietikka ja sokeri (ja kypsät linssit). Huuhtele tomattimurskatölkit kastikkeeseen, yhteensä noin 6 dl vettä. Kiehauta kastike ja keitä miedosti kuplien keskilämmöllä noin 20 min.
6. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi.
7. Irrota basilikanlehdet varsista. Hienonna lehdet hakkelukseksi veitsellä ja lisää basilikat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.
VINKKI! Alla norma -kastike säilyy hyvin jääkaapissa ja on lähes parempaa seuraavana päivänä. Ruuan voi siis hyvin tehdä etukäteen jääkaappiin tai antaa hautua kattilassa valmiina pari tuntia.
VINKKI! Aitoon pasta alla normaan eli kuulu linssit, mutta lisäämällä punaisia linssejä pastakastikkeeseen saat siihen proteiinia ja siten ruokaisuutta. Kuivatut linssit kannattaa keittää erillisessä kattilassa vedessä kypsiksi ennen pastakastikkeeseen lisäämistä, koska ne eivät kypsy tomaattikastikkeessa niin hyvin.
VINKKI! Pastakastike toimii hyvin sellaisenaan, mutta jos haluaa panostaa, niin tarjoa pastan kanssa murustettua fetaa tai pieneksi revittyä mozzarellaa. Juustot pyöristävät tomaattisen kastikkeen makua.
VINKKI! Pastakastike itsessään on gluteeniton, joten käyttämällä gluteenitonta pastaa saat gluteenittoman ruuan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti