Muonitusteoriaa

Sanonta ”hyvä ruoka, parempi mieli” pitää enemmän kuin paikkansa. Jos retkellä on riittävästi hyvää perusruokaa, sitä saadaan riittävän usein ja se on lämmintä, unohtuvat kaikki surut ja murheet! Huonolla säällä ruoka lämmittää, nälkäisenä kaikki ärsyttää ja väsyttää, jäähtynyt ruoka saa huonolle tuulelle ja liian eksoottinen tai maustettu ruoka maistuu harvalle. Lisäksi retken muonituksessa on muistettava budjetti: kaikkiin luksusruokiin ei ole rahaa. Viikonloppuretkellä ruokaan kannattaa varata 10-15e/henkilö. (Katso erillinen malliruokalista ja lista joidenkin ruoka-aineiden arvioidusta kulutuksesta)

Vaikeita muonituksessa on ruuan määrän arviointi ja hintojen vertailu kaupassa. Ruuan määrää kannattaa arvioida miettimällä, paljonko minä itse tätä ruokaa söisin? Sitten kertoo määrän retkelle osallistuvien henkilöiden määrällä. Ainemäärät kannattaa laskea rauhassa kotona valmiiksi laskimella eikä mennä kauppaan ihmettelemään. Hinnoissa kannattaa vertailla kilo- ja litrahintoja. Yli jääneet kuiva-aineet (jauhot, murot, riisit pastat...) voi viedä kololle. Lisäksi ennen kauppaan menoa kannattaa tarkastaa, mitä kolon keittiön kaapeista löytyy!

Muista huomioida niinkin itsestään selvät asiat kuin mausteet, öljy (paistamiseen), voi (leivälle), folio, leivinpaperi, elmukelmu, pakastepusseja, tiskirätti, tiskiharja, tiskiaine, patapata, patalaput. Useissa mökeissä ei ole minkäänlaista keittiövarustusta tai astioita on hyvin vähän. Kannattaa siis ottaa kaikki mahdollinen mukaan kololta. (Katso erillinen muonitustarvikelista)

Ks. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tekemä muonitusopas (Lippukuntaleiri 2011, leirin muonitus): http://www.partiokampat.fi/download/partionummi/MUONITUS-lpk-leirit.pdf

2 kommenttia:

  1. Muonitusopas linkki ei enään toimi

    VastaaPoista
  2. Linkki päivitetty :) Löytyy myös Googlesta hakusanoilla: "Pääkaupunkiseudun partiolaiset muonitus opas"

    VastaaPoista