maanantai 3. heinäkuuta 2023

Luonnonkalapasta, 40 hlö

2,5 kg pasta (esim. gnocchi)
5 l vettä
4 rkl suolaa pastan keitinveteen
1 kg herne-maissi-paprika (pakaste)
1,5 kg tomaattimurska
1,5 l ruokakerma
3 kg luonnonkalasäilykettä (paino ilman säilytyslientä/öljyä)
1 kg punaisia kuivattuja linssejä
1 rkl mustapippurirouhetta
1 rkl kuivattua basilikaa

VINKKI: Kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa etukäteen. Kuivattujen linssien keittoaika on n. 10 min eli ne kypsyvät hyvin nopeasti.

VINKKI: Ota herne-maissi-paprikat sulamaan jo useampi tunti ennen ruuanvalmistuksen aloittamista. He-Ma-Pa:t saavat sulaa täysin ennen kuin ne keitetään, koska niiden massa on niin suuri, että kohmeisina ne vain jäähdyttävät keitinveden. Jos kasvikset ovat vielä jäisiä ruuanlaiton alussa, saat vauhditettua sulatusta kaatamalla kasvikset suuren lävikköön ja huuhtelemalla niitä juoksevalla vedellä.

VINKKI: Voit käyttää pastaan myös tonnikalaa, mutta erilaiset kotimaiset luonnonkala- tai järvikalasäilykkeet ovat selvästi ekologisempi vaihtoehto.

1. Laita suureen kattilaan vettä kiehumaan noin 5 litraa pastaa varten. Lopullinen pastasekoitus tehdään tähän kattilaan, joten valitse niin suuri kattila, että sinne mahtuu pastan lisäksi kaikki muut ainekset. Keitinvettä on nyt tarkoituksella naftimmin, jotta sitä ei tarvitsisi kaataa aivan niin paljon pois, vaan suurin osa vedestä imeytyisi pastaan/haihtuisi keittämisen aikana.
2. Kun keitinvesi kiehuu, mausta se 4 rkl suolalla.
3. Kun keitinvesi kiehuu kunnolla, lisää sinne pasta. Pastamäärä on niin iso, että se väistämättä jäähdyttää keitinveden hetkellisesti ja siksi on tärkeää, että vesi kiehuu voimakkaasti ennen pastan lisäämistä veteen. Kun olet lisännyt pastat veteen, pidä liesi täysillä ja laita kansi päälle, jotta vesi lähtee kiehumaan mahdollisimman nopeasti uudelleen.
4. Kaada kuivatut linssit siivilään ja huuhtele ne kylmän veden alla.
5. Kun pastavesi on lähtenyt uudelleen kiehumaan, lisää kattilaan sulaneet herne-maissi-paprikat ja huuhdellut linssit. Laita jälleen kansi päälle ja kiehauta. Sekoita pastaa välillä pohjaa myöden, jotta se ei tartu kiinni.
6. Kun pasta on puolikypsää, valuta mahdollinen ylimääräinen keitinvesi pois suuren lävikön avulla. Pasta saa olla vielä tässä kohtaa melko napakkaa, koska se kypsyy myöhemmissä vaiheissa vielä lisää.
7. Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää valutetun pastasekoituksen joukkoon tomaattimurska ja ruokakerma. Kuumenna pasta kastikkeineen kuplivaksi.
8. Ota tässä vaiheessa 1 hlö annos pastaa syrjään pikkukattilaan.
9. Lisää suureen kattilaan luonnonkalasäilyke, jonka olet valuttanut säilytysliemestään/öljystään.
10. Mausta pastat mustapippurilla ja kuivatulla basilikalla. Lisää suolaa tarvittaessa.
11. Kuumenna pasta vielä kertaalleen kiehumispisteeseen, muista sekoittaa pohjaa myöden.
12. Jos pasta tuntuu kuivuvan liikaa syömistä odotellessa, voit kaataa joukkoon lisää ruokakermaa tai vähän vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti