maanantai 3. heinäkuuta 2023

Hernekeitto (kasvis), 40 hlö

2,5 kg kuivattuja herneitä
10 + 5 l vettä
10 kpl kasvisliemikuutiota
1 kg sipulia 
1 kg porkkanaa (ei ole ostettu etukäteen)
n. 1 dl sinappia maustamiseen
n. 500 g sinappia tarjoiluun
3 rkl kuivattua meiramia
suolaa
mustapippurirouhetta

Edellisenä päivänä:
1. Kaada kuivatut herneen isoon siivilään ja huuhtele herneet kylmällä vedellä. 
2. Jaa herneet karkeasti puoliksi kahteen 10 l ruokaämpäriin ja laita kumpaankin ämpäriin 5 l kylmää vettä. Liota herneitä noin vuorokausi vedessä. Herneet turpoavat paljon, joten siksi ämpäreissä pitää olla hyvin tilaa.

Ruokailupäivänä:
3. Kaada herneet ja niiden liotusvesi yhteen suureen n. 20 l kattilaan. 
4. Lisää hernekattilaan liotusveden lisäksi vielä 5 litra vettä ja kasvisliemikuutiot. Keitä herneitä vähintään 3-4 h. Muista sekoittaa hernekeittoa kunnolla pohjaa myöden välillä.
4. Kuori pintaan nouseva vaahto pois kauhalla. 
5. Kuori porkkanat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Lisää porkkanat hernekeittoon noin 2 h keittämisen aloittamisen jälkeen.
6. Kuori sipulit ja hienonna ne. Paista sipuleita öljyssä paistinpannulla sen verran, että sipulit kuullottuvat ja pehmenevät. Lisää sipulit hernekeittoon. Muista edelleen sekoitaa keittoa välillä ettei se pala pohjaan (palaa pohjaan herkästi varsinkin keittämisen loppuvaiheessa!). 
7. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.
8. Kun keitto alkaa olla valmista, mausta se vielä sinapilla ja kuivatulla meiramilla. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Keitä vielä noin 15 min niin maut tasaantuvat.
9. Tarjoa hernekeitto sinapin kanssa. Lisäksi tarjolla kannattaa olla leipää, margariinia ja juustoa.

VINKKI: Jälkiruuaksi voi tarjota kaupan valmiita pikkulettuja:
2,5 kg pikkulettuja eli 3 kpl/hlö (esim. Pirkka, 1 lettu painaa 20 g)
1 kg hilloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti