torstai 9. heinäkuuta 2020

Mutakakku trangialla ja havukermavaahto, 6 hlö


100 g voita
100 g tummaa suklaata
1 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
0,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
HUOM! Tarvitset 3 trangian kattilaa (2 pientä ja 1 ison) ja leivinpaperia

1. Sulata suklaa ja voi pienessä trangian kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan, varo ettei suklaa pääse palamaan. Nosta kattilaa tarvittaessa välillä pois kuumalta liekiltä.
2. Sekoita sulan voi-suklaaseoksen joukkoon kuivat aineet, sekoita tasaiseksi ja lisää sitten yksi muna kerrallaan taikinaan.
3. Vuoraa toinen trangian pienempi kattila leivinpaperilla, jonka voi sipaista rasvalla. Kaada taikinaseos leivinpaperilla vuorattuun kattilaan.
4. Asettele trangian isomman kattilan pohjalle pieniä kiviä (soraa) tai hiekkaa tasaisesti niin, että pohja peittyy ja hiekkakerros on noin 1-2 cm paksu.
5. Aseta pienempi kattila, jossa taikina on, isomman kattilan päälle ja paista matalalla lämmöllä lopputulosta noin 30–45 minuuttia. Muista pitää kantta kattiloiden päällä. Kattiloiden välissä kuumenevat kivet/hiekka kypsentävät kakkua hiljalleen ja tasaavat polttimosta tulevaa pistemäistä liekkiä. Alemman ison kattilan pohjaa kannattaa silti välillä tarkkailla, ettei trangian liekki polta vahingossa reikää kattilan pohjaan.
6. Mutakakun kuuluu kypsyä ja kiinteytyä reunoilta, mutta keskusta saa jäädä tahmeaksi ja osin valuvaksi. Kypsyyttä voi testata tulitikun tai metsästä löytyvän ohuen risun avulla.

Tarjoile mutakakku kermavaahdon kanssa. Teet metsässä kermavaahdon näppärästi näin:
Havukermavaahto, 6 hlö
2 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
0,5 l puhdas ja kuiva juomapullo, esim. vanha limupullo
1.      Etsi pulloosi sopiva puhdas ja kuiva kuusenhavu ja aseta se pullon sisään. Kaada päälle kerma ja sokeri. Pullon ja havun on oltava kuivia, muuten kerma ei vaahtoudu.
2.      Vatkaa reippaalla ranneliikkeellä muutama minuutti, kunnes kerma alkaa vaahtoutumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti