3 dl risottoriisiä
2 rkl öljyä
1 sipuli
5 dl kasvislientä
(1 kasvisliemikuutio + 5 dl kuumaa vettä)
(1 dl valkoviiniä)
50 g
parmesania eli noin 1 dl raastettuna
20 g voita
6 kpl
vihreää tankoparsaa
suolaa, rouhittua
mustapippuria
1. Laita 5
dl vettä ja 1 kasvisliemikuutio pienempään trangian kattilaan. Kiehauta kasvisliemi
niin, että kasvisliemikuutio liukenee tasaisesti veteen. Ota kattila pois
tulelta.
2. Kasvisliemen
kiehuessa kuori ja hienonna sipuli.
3. Laita
isompi kattila trangian tulelle. Laita kattilaan 2 rkl öljyä, 2 dl risottoriisiä
ja hienonnetut sipulit. Kuullota riisiä ja sipulia öljyssä muutaman minuutin
ajan. Sekoittele koko ajan, tarkoitus ei ole saada raaka-aineisiin väriä vaan
pehmentää sipuleita ja saada riisin pintaan kevyt kuullotus.
4. Lisää 1
dl valkoviiniä (tai kasvislientä, jos et käytä viiniä) ja anna kiehua, kunnes neste on lähes haihtunut. Älä käytä
kantta kattilan päällä.
5. Risoton
kypsentyessä kuori parsat ja leikkaa niistä puumainen, valkoinen kantaosa pois.
Pilko parsat noin 3 cm pitkiksi pätkiksi. Erityisen tyylikkään lopputuloksen
saat leikkaamalla parsoja vähän vinoon.
6. Lisää
kattilaan noin 1 dl kuumaa kasvislientä. Anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt
riisiin. Lisää lientä riisin joukkoon noin 1 dl kerrallaan ja lisää seuraava desi
vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa lähes jatkuvasti,
näin rakenteesta tulee kermainen ja riisit kypsyvät tasaisesti eivätkä pala
pohjaan. Risoton kypsyminen vie noin 30 min yhteensä. Jos kasvisliemi ehtii loppua ennen kuin risotto on valmista, voit lisätä loppuvaiheessa risottoon myös kylmää että pienissä erissä.
7. Kun kasvisliemestä
on lisätty noin puolet ja risotto on ollut kypsentymässä noin 15 min (puolet
keittoajasta), lisää kuoritut ja pilkotut parsat risoton joukkoon. Parsat kypsentyvät
risotossa, mutta saavat jäädä kuitenkin napakoiksi ja kirkkaan vihreiksi.
8. Sekoita
kypsän risoton joukkoon nokare voita ja raastettua parmesaania. Mausta lopuksi suolalla
ja pippurilla (suola kannattaa lisätä viimeisenä, koska risottoon tulee suolaa myös kasvisliemestä, voista ja parmesanista). Syö risotto heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti