torstai 9. heinäkuuta 2020

Parsarisotto trangialla, 2 hlö

3 dl risottoriisiä
2 rkl öljyä
1 sipuli
5 dl kasvislientä (1 kasvisliemikuutio + 5 dl kuumaa vettä)
(1 dl valkoviiniä)
50 g parmesania eli noin 1 dl raastettuna
20 g voita
6 kpl vihreää tankoparsaa
suolaa, rouhittua mustapippuria

1. Laita 5 dl vettä ja 1 kasvisliemikuutio pienempään trangian kattilaan. Kiehauta kasvisliemi niin, että kasvisliemikuutio liukenee tasaisesti veteen. Ota kattila pois tulelta.
2. Kasvisliemen kiehuessa kuori ja hienonna sipuli.
3. Laita isompi kattila trangian tulelle. Laita kattilaan 2 rkl öljyä, 2 dl risottoriisiä ja hienonnetut sipulit. Kuullota riisiä ja sipulia öljyssä muutaman minuutin ajan. Sekoittele koko ajan, tarkoitus ei ole saada raaka-aineisiin väriä vaan pehmentää sipuleita ja saada riisin pintaan kevyt kuullotus.
4. Lisää 1 dl valkoviiniä (tai kasvislientä, jos et käytä viiniä) ja anna kiehua, kunnes neste on lähes haihtunut. Älä käytä kantta kattilan päällä.
5. Risoton kypsentyessä kuori parsat ja leikkaa niistä puumainen, valkoinen kantaosa pois. Pilko parsat noin 3 cm pitkiksi pätkiksi. Erityisen tyylikkään lopputuloksen saat leikkaamalla parsoja vähän vinoon.
6. Lisää kattilaan noin 1 dl kuumaa kasvislientä. Anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää lientä riisin joukkoon noin 1 dl kerrallaan ja lisää seuraava desi vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa lähes jatkuvasti, näin rakenteesta tulee kermainen ja riisit kypsyvät tasaisesti eivätkä pala pohjaan. Risoton kypsyminen vie noin 30 min yhteensä. Jos kasvisliemi ehtii loppua ennen kuin risotto on valmista, voit lisätä loppuvaiheessa risottoon myös kylmää että pienissä erissä.
7. Kun kasvisliemestä on lisätty noin puolet ja risotto on ollut kypsentymässä noin 15 min (puolet keittoajasta), lisää kuoritut ja pilkotut parsat risoton joukkoon. Parsat kypsentyvät risotossa, mutta saavat jäädä kuitenkin napakoiksi ja kirkkaan vihreiksi.
8. Sekoita kypsän risoton joukkoon nokare voita ja raastettua parmesaania. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla (suola kannattaa lisätä viimeisenä, koska risottoon tulee suolaa myös kasvisliemestä, voista ja parmesanista). Syö risotto heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti