1,5 kg spaghetti
suola, mustapippuri
1 dl oliiviöljy
300 g vihreä pesto (esim. Barilla)
700 kg ohut vihreä papu (esim. Pirkka, pakaste)
3 kpl tuore sitruuna (mielellään luomu)
150 g parmesanraaste (esim. Pirkka Grana Padano raaste)
Tarvikkeet: 2x5 l kattila, lävikkö, raastin hienolla terällä
(kuoren raastamista varten), juuresharja, pieni sahalaitainen tomaattiveitsi,
leikkuulauta, spaghettikauha, 2 pientä tarjoilulautasta/-kulhoa, patalaput, 2
kpl pannualunen
1. Sulata vihreät pavut.
2. Pese sitruunoiden kuori lämpimän veden alla
juuresharjalla.
3. Raasta 1 sitruunan kuori raastimella hienoksi
raasteeksi. Halkaise tämä kuoriraastettu sitruuna valmiiksi, tarvitset kuoriraasteen
lisäksi sen mehua myöhemmin.
4. Loput 2 sitruunaa voit siivuttaa sormenpaksuisiksi
viipaleiksi (10 siivua). Nämä viipaleet tulevat tarjoilupöytään esille ja
jokainen ruokailija voi ottaa omalle lautaselleen yhden siivun.
5. Keitä papuja muutama minuutti, niin että ne
kuumenevat kunnolla sisältä, mutta eivät ylikypsy ja muutu veteliksi. Valuta
pavuista lävikön avulla keitinvesi pois. Nosta papukattila vielä hetkeksi
kuumalle liedelle ja höyrytä ilman kantta pavuista loputkin vedet pois (varo
ettet kuitenkaan polta papuja pohjaan). Näin pavut pysyvät kauniin vihreinä ja
suutuntuma mukavan napakkana. Ei haittaa, jos pavut ehtivät hieman jäähtymään
ennen kuin spgahetti on valmista, mieluummin niin päin kuin että kypsät
spaghetit odottavat papujen keittymistä, jolloin spaghetti muuttuu helposti
tahmaiseksi ylikypsäksi klimpiksi.
6. Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan (min. 5 l). Mausta
keitinvesi suolalla 3 rkl/5 l vettä. Kun keitinvesi kiehuu kunnolla, lisää
sinne spaghetit. Pastamäärä on niin iso, että se väistämättä jäähdyttää
keitinveden hetkellisesti ja siksi on tärkeää, että vesi kiehuu voimakkaasti
ennen pastan lisäämistä veteen. Kun olet lisännyt spaghetit veteen, pidä liesi
täysillä ja laita kansi päälle, jotta vesi lähtee kiehumaan mahdollisimman
nopeasti uudelleen. Sekoita spaghetteja vähän väliä pohjaa myöden, jotta ne
eivät pala pohjaan tai tartu toisiinsa. Keitä spaghetit al denteksi eli vielä
sisältä napakoiksi. Valuta lävikön
avulla spagheteista pois kuuma vesi heti, ettei spaghetit pääse jälkikypsymään.
7. Sekoita kuuman valtutetun spaghetin joukkoon ensin
pesto, parmesanraaste, oliiviöljy, mustapippuri sekä yhden sitruunan kuoriraaste
ja mehu. Sekoita hyvin, niin että ne leviävät spgahetteihin tasaisesti.
8. Tämän jälkeen maista pastaa ja arvioi,
tarvitseeko se vielä suolaa tai tarvitseeko sitruunan kuoriraastetta/mehua tai mustapippuria
lisätä. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, voit lorauttaa joukkoon lisää
oliiviöljyä.
9. Sekoita lopuksi spaghetin joukkoon lämpimät
vihreät pavut.
10. Nosta pesto-papupasta tarjolle. Ruokailijat
saavat itse lisätä pasta-annokseensa sitruunasiivu.
VINKKI: Saat pastasta vegaanisen jättämällä parmesanin pois tai vaihtamalla sen vegaaniseen juustoon.
HUOM! Joissain pestoissa on pähkinää, varmista ettei ruokailijoissa ole pähkinäallergikkoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti