lauantai 6. elokuuta 2022

Pesto-papupasta, 10 hlö

1,5 kg spaghetti
suola, mustapippuri
1 dl oliiviöljy
300 g vihreä pesto (esim. Barilla)
700 kg ohut vihreä papu (esim. Pirkka, pakaste)
3 kpl tuore sitruuna (mielellään luomu)
150 g parmesanraaste (esim. Pirkka Grana Padano raaste)

Tarvikkeet: 2x5 l kattila, lävikkö, raastin hienolla terällä (kuoren raastamista varten), juuresharja, pieni sahalaitainen tomaattiveitsi, leikkuulauta, spaghettikauha, 2 pientä tarjoilulautasta/-kulhoa, patalaput, 2 kpl pannualunen

1. Sulata vihreät pavut.
2. Pese sitruunoiden kuori lämpimän veden alla juuresharjalla.
3. Raasta 1 sitruunan kuori raastimella hienoksi raasteeksi. Halkaise tämä kuoriraastettu sitruuna valmiiksi, tarvitset kuoriraasteen lisäksi sen mehua myöhemmin.
4. Loput 2 sitruunaa voit siivuttaa sormenpaksuisiksi viipaleiksi (10 siivua). Nämä viipaleet tulevat tarjoilupöytään esille ja jokainen ruokailija voi ottaa omalle lautaselleen yhden siivun.
5. Keitä papuja muutama minuutti, niin että ne kuumenevat kunnolla sisältä, mutta eivät ylikypsy ja muutu veteliksi. Valuta pavuista lävikön avulla keitinvesi pois. Nosta papukattila vielä hetkeksi kuumalle liedelle ja höyrytä ilman kantta pavuista loputkin vedet pois (varo ettet kuitenkaan polta papuja pohjaan). Näin pavut pysyvät kauniin vihreinä ja suutuntuma mukavan napakkana. Ei haittaa, jos pavut ehtivät hieman jäähtymään ennen kuin spgahetti on valmista, mieluummin niin päin kuin että kypsät spaghetit odottavat papujen keittymistä, jolloin spaghetti muuttuu helposti tahmaiseksi ylikypsäksi klimpiksi.
6. Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan (min. 5 l). Mausta keitinvesi suolalla 3 rkl/5 l vettä. Kun keitinvesi kiehuu kunnolla, lisää sinne spaghetit. Pastamäärä on niin iso, että se väistämättä jäähdyttää keitinveden hetkellisesti ja siksi on tärkeää, että vesi kiehuu voimakkaasti ennen pastan lisäämistä veteen. Kun olet lisännyt spaghetit veteen, pidä liesi täysillä ja laita kansi päälle, jotta vesi lähtee kiehumaan mahdollisimman nopeasti uudelleen. Sekoita spaghetteja vähän väliä pohjaa myöden, jotta ne eivät pala pohjaan tai tartu toisiinsa. Keitä spaghetit al denteksi eli vielä sisältä  napakoiksi. Valuta lävikön avulla spagheteista pois kuuma vesi heti, ettei spaghetit pääse jälkikypsymään.
7. Sekoita kuuman valtutetun spaghetin joukkoon ensin pesto, parmesanraaste, oliiviöljy, mustapippuri sekä yhden sitruunan kuoriraaste ja mehu. Sekoita hyvin, niin että ne leviävät spgahetteihin tasaisesti.
8. Tämän jälkeen maista pastaa ja arvioi, tarvitseeko se vielä suolaa tai tarvitseeko sitruunan kuoriraastetta/mehua tai mustapippuria lisätä. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, voit lorauttaa joukkoon lisää oliiviöljyä.
9. Sekoita lopuksi spaghetin joukkoon lämpimät vihreät pavut.
10. Nosta pesto-papupasta tarjolle. Ruokailijat saavat itse lisätä pasta-annokseensa sitruunasiivu.

VINKKI: Saat pastasta vegaanisen jättämällä parmesanin pois tai vaihtamalla sen vegaaniseen juustoon.

HUOM! Joissain pestoissa on pähkinää, varmista ettei ruokailijoissa ole pähkinäallergikkoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti