torstai 16. toukokuuta 2019

Chili sin carne ja riisi, 40 hlö

1 kokonainen valkosipuli
1 kg sipuli
1 kg mustapapu (ilman säilykelientä)
1 kg kidneypapu (ilman säilykelientä)
3 kg valkoinen papu tomaattikastikkeessa (kokonaispaino)
1 kg tomaattimurska
1 kg säilykemaissi (ilman säilykelientä)
300 g ketsuppi
öljy
2 rkl juustokumina
2 rkl paprikajauhe
1 rkl chilijauhe
1 rkl mustapippurijauhe
1 rkl suola

1. Kuori sipulit ja hienonna ne pieneksi veitsellä.
2. Kaada sipulit suureen vähintään 10 l kattilaan ja lisää noin 1 dl rypsiöljyä. Kuullota ja sekoittele niitä kattilassa öljyssä, kunnes sipulit pehmenevät ja ovat läpikuultavia.
3. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne veitsellä pieneksi hakkelukseksi. Lisää valkosipulihakkelus kattilaan siinä vaiheessa, kun tavalliset sipulit ovat valmiita. Valkosipulia ei tarvitse kuullottaa kuin noin minuutti, se palaa herkästi.
4. Lisää kattilaan tomaattimurska.
5. Lisää kattilaan valkoiset pavut tomaattikastikkeessa kastikkeineen.
6. Valuta siivilässä mustapavut ja kidneypavut säilytysliemestään. Huuhtele pavut juoksevan kylmän veden alla. Lisää valutetut pavut kattilaan.
7. Valuta siivilässä maissit säilytysliemestään. Kaada valutetut maissit kattilaan.
8. Mausta kastike ketsupilla, juustokuminalla, paprikajauheella, chilijauheella, mustapippurirouheella ja suolalla.
9. Keitä chili sin carnea miedolla lämmöllä vähintään 1 h välillä sekoittaen.

VINKKI: Chili sin carne vain paranee hautuessaan, joten kastikkeen voi tehdä reilusti ennen syömistä valmiiksi ja pitää kannen alla lämpimänä.


Riisi 40 hlö: 
2,8 kg riisiä
4 rkl suolaa
5,6 l vettä

1. Kiehauta vesi ja mausta se suolalla. Muista aloittaa keittäminen jo noin 2 h ennen ruokailua, koska isojen määrien kiehahtaminen kestää kauan. Suuri määrä kypsää riisiä pysyy kyllä pitkään kuumana kannen alla, joten ei tarvitse olla huolissaan onko riisi liian aikaisin valmista.
2. Lisää riisi kiehuvaan veteen.
3. Keitä riisiä noin 30 min, kunnes kaikki neste on haihtunut ja riisi on kypsää. Sekoita riisiä välillä pohjaa myöden, jotta se ei pala kiinni. Lisää tarvittaessa keitinvettä, jos vesi tuntuu haihtuvan ennen kuin riisi on kypsää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti