torstai 21. toukokuuta 2015

Itse tehdyt lihapullat + ruskeakastike, 4 hlö

Lihapullat:

600 g jauheliha
1-2  kpl sipuli
3 kpl valkosipulinkynsi
1 dl korppujauho
1 kpl kananmuna
2 tl suola
1 tl paprikajauhe
1 tl mustapippuri
öljyä paistamiseen


1. Sekoita kulhossa kananmuna ja korppujauhot. Anna niiden turvota noin 15 min.2. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita paistinpannulla öljyssä, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Sipuleita ei ole pakko paistaa, mutta paistaminen pehmentää sipulin voimakasta makua ja tekee sipulista makeampaa ja pehmeämpää.
3. Sekoita turvonneiden kopruujauhojen ja munan joukkoon sipulit, valkosipulit, raaka jauheliha ja mausteet. Sekoita lihapullataikina käsin tasaiseksi massaksi.
4. Pyörittele taikinasta pieniä lihapullia.
5. Paista lihapulla pannulla öljyssä, kunnes ne ovat kokonaan kypsiä. Jos käytössä on uuni, voi lihapullat jättää suuremmiksi. Paista tällöin lihapullia ensin pannulla, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea. Laita lihapullat tämän jälkeen uuniin 175-asteeseen noin 10-15 min ajaksi, jotta ne kypsyvät myös sisältä.


Ruskea kastike:

30 g voi
1 rkl vehnäjauho
4-5 dl vesi
1 rkl ketsuppi
1 rkl soijakastike
1 tl mustapippuri

1. Sulata voi kattilassa.
2. Miedonna kattilan lämpötilaa. Lisää voin joukkoon vehnäjauhot. Sekoita voi-jauhoseosta vispilällä, kunnes seos alkaa ruskistumaan. Anna seoksen ruskistua kunnolla, mutta varo polttamasta sitä mustaksi.
3. Kaada ruskistuneeseen voi-jauhoseokseen noin 1 dl vettä ja sekoita voimakkaasi vispilällä. Heti kun vesi on imeytynyt seokseen, kaada uusi 1 dl vettä ja sekoita jälleen voimakkaasti. Vispilällä sekoittaminen ja veden kaataminen erissä estää paakkujen muodostumisen kastikkeeseen. Lisää vettä niin kauan, kunnes kastike on sopivan paksua. Kastike paksuuntuu, mitä kauemmin sitä keittää.
4. Mausta kastike ketsupilla, soijakastikkeella, mustapippurilla ja halutessasi muilla mausteilla. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 min, jotta kastikkeen maut tasaantuvat, kastike paksuuntuu ja kastikeen jauhot kypsyvät, jolloin kastike ei maistu enää jauhoiselta.

Tarjoa lihapullia ja kastiketta esimerkiksi blogista löytyvien porkkana-peunamuusin ja coleslaw-salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti