Sanonta
”hyvä ruoka, parempi mieli” pitää enemmän kuin paikkansa. Jos retkellä on
riittävästi hyvää perusruokaa, sitä saadaan riittävän usein ja se on lämmintä,
unohtuvat kaikki surut ja murheet! Huonolla säällä ruoka lämmittää, nälkäisenä
kaikki ärsyttää ja väsyttää, jäähtynyt ruoka saa huonolle tuulelle ja liian
eksoottinen tai maustettu ruoka maistuu harvalle. Lisäksi retken muonituksessa
on muistettava budjetti: kaikkiin luksusruokiin ei ole rahaa.
Viikonloppuretkellä ruokaan kannattaa varata 10-15e/henkilö. (Katso erillinen
malliruokalista ja lista joidenkin ruoka-aineiden arvioidusta kulutuksesta)
Vaikeita
muonituksessa on ruuan määrän arviointi ja hintojen vertailu kaupassa. Ruuan
määrää kannattaa arvioida miettimällä, paljonko minä itse tätä ruokaa söisin?
Sitten kertoo määrän retkelle osallistuvien henkilöiden määrällä. Ainemäärät
kannattaa laskea rauhassa kotona valmiiksi laskimella eikä mennä kauppaan
ihmettelemään. Hinnoissa kannattaa vertailla kilo- ja litrahintoja. Yli jääneet
kuiva-aineet (jauhot, murot, riisit pastat...) voi viedä kololle. Lisäksi ennen
kauppaan menoa kannattaa tarkastaa, mitä kolon keittiön kaapeista löytyy!
Muista
huomioida niinkin itsestään selvät asiat kuin mausteet, öljy (paistamiseen),
voi (leivälle), folio, leivinpaperi, elmukelmu, pakastepusseja, tiskirätti,
tiskiharja, tiskiaine, patapata, patalaput. Useissa mökeissä ei ole
minkäänlaista keittiövarustusta tai astioita on hyvin vähän. Kannattaa siis
ottaa kaikki mahdollinen mukaan kololta. (Katso erillinen muonitustarvikelista)
Ks. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tekemä muonitusopas (Lippukuntaleiri 2011, leirin muonitus): http://www.partiokampat.fi/download/partionummi/MUONITUS-lpk-leirit.pdf
Ks. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tekemä muonitusopas (Lippukuntaleiri 2011, leirin muonitus): http://www.partiokampat.fi/download/partionummi/MUONITUS-lpk-leirit.pdf
Muonitusopas linkki ei enään toimi
VastaaPoistaLinkki päivitetty :) Löytyy myös Googlesta hakusanoilla: "Pääkaupunkiseudun partiolaiset muonitus opas"
VastaaPoista