keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sushi, 4 hlö / 40 hlö

Sushin tekeminen on helppoa ja hauskaa yhdessä tekemistä. Kokeilkaa sushin valmistamista vaikka tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaretkellä!

Sushiin tarvittavat ainekset (tai 1 kpl Blue Dragon Sushi Meal Kit -ateriapakkauksia):
4 kpl / 40 kpl nori-arkkia (eli kuivattua merileväarkkia)
250 g / 3 kg sushiriisiä
1 rkl / 3 dl riisiviinietikkaa
1 tuubi wasabia
2 dl / 0,5 l soijakastiketta
(1 lasipurkki marinoituja inkiväärilastuja)

Täytteitä maun mukaan, esim.:
2 kpl / 200 g surimi-puikkoja
50 g / 300 g graavi- tai kylmäsavulohta ohuina siivuina
50 g / 300 g katkarapuja/jättikatkarapuja
1 kpl / 4 kpl avocadoa
0,5 kpl / 1,5 kpl kurkkua
0,5 kpl / 3 kpl paprikaa
0,5 kpl / 2 kpl porkkanaa

Lisäksi:
2 kpl / 10 kpl bambumattoja
4 paria / 40 paria syömäpuikkoja


Keitä sushiriisi kypsäksi ohjeen mukaan. Jäähdytä riisi kunnolla ja lisää joukkoon riisiviinietikka. Suikaloi sushin täytteet ohuiksi tangoiksi.

Maki-rullan tekeminen:
Levitä bambumatto pöydälle ja laita sen päälle yksi nori-arkki. Levitä jäähtynyttä riisiä vedessä kostutettujen sormien avulla (estää riisin tarttumista sormiin) ohut ja tasainen kerros nori-arkille.Jätä arkin "yläreunaan" n. 1 cm levyinen kaista ilman riisiä. Asettele haluamasi täytteet arkin "alareunaan" ja aloita sushi-rullan rullaaminen tästä päästä bambumaton avulla. Kun olet rullannut rullan melkein loppuun saakka, kostuta arkin tyhjä yläreuna kevyesti vedellä ja rullaa rulla loppuun. Vesi "liimaa" rullan kiinni. Leikkaa rullasta n. 1 cm levyisiä kiekkoja ja asettele ne tarjoiluvadille. Tee loput rullat samalla periaatteella täytteitä vaihdellen.

Nigiri-pallojen tekeminen:
Jos sushiriisiä jää maki-rullien tekemisestä yli, voi lopusta riisitä tehdä riisipalloja eli nigireitä. Kostuta kädet vedellä ja ota ison lihapullan kokoinen pala riisiä ja pyörittele se pullaksi käsien välissä. Nigiri-pallon päälle voi laittaa esimerkiksi lohisiivun tai keskeltä halkaistun jättikatkaravun pyrstön.

Kun kaikki ainekset on käytetty ja sushit ovat valmiita, voi herkuttelu alkaa. Susheja dipataan puikkojen avulla soijakastikkeeseen. Halutessaan sushin päälle voi sipaista puikon kärjellä pienen nokareen wasabia (varo, se on erittäin tulista!). Inkiväärilastuja voi syödä sushien välissä raikastamassa suuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti