keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Majoneesi, 3-4 hlö

Majoneesin tekeminen itse on loppujen lopuksi aika helppoa ja takuulla parempaa kuin kaupan valmismajoneesi. Tätä majoneesia voi maustaa ruuan ja oman maun mukaan loputtomasti.

2 munan keltuaista
n. 1,5 dl rypsiöljyä
1 tl sinappia (esim. Dijon-sinappi tai Koti-sinappi)
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Mausteita maun mukaan, esim.
Valkosipulimajoneesi: tuoretta valkosipulia pienenä hakkeluksena
Paprikamajoneesi: paprikajauhetta, chilijauhetta
Currymajoneesi: curryjauhetta, chilijauhetta
Kurkkumajoneesi: kurkkusalaattia

Laita kulhoon keltuaiset ja ota rypsiöljypullo käsille. Vatkaa keltuaisia sähkövatkaimella (2-3 teholla) samalla, kun kaadat joukkoon öljyä. HUOM! Jotta majoneesi emulgoituu eli siihen tulee paksu ja pehmeä rakenne, on öljyä lisättävä keltuaisten sekaan alussa pisara kerrallaan ja senkin jälkeen vain hyvin ohuena nauhana ja samalla on sekoitettava voimakkaasti (voi siis tehdä myös käsin vispilällä, mutta sähkövatkain tekee asiasta paljon helpompaa). Keltuaismassa alkaa hyvin nopeasti vaalentumaan ja muuttumaan paksummaksi. Jos olet sekoittanut joukkoon jo 0,5 dl öljyä ja "majoneesi" näyttää edelleen löysältä ja nestemäiseltä (öljy kelluu osoittain erillään keltuaisista), on emulgointi epäonnistunut ja homma tarvitsee aloittaa alusta.

Kun olet saanut vatkattua öljyn onnistuneesti keltuaisten joukkoon, sekoita lusikalla sekaan loput ainekset. Kaikkiin majoneeseihin tulee ainakin sinappia, sitruunamehua (tai etikkaa), suolaa ja mustapippuria. Tämä on siis maustamaton majoneesi. Nyt voit kuitenkin alkaa maustaa majoneesi käyttötarkoituksen mukaan.

Käytä majoneesia esim. kotitekoisten hampurilaisten välissä, nuggettien kanssa, broilerin minuuttipihvien kastikkeena, kasvispullien kastikkeena, kasvisdipissä tai lohkoperunoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti