maanantai 3. heinäkuuta 2023

Soijarouhebolognese ja makaroni, 30 hlö

 Kastike:
2,5 kg tomaattimurskaa
200 g tomaattipyree
n. 1 dl=120 g ketsuppia maustamiseen
1 l vettä
3 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl paprikajauhe
1 rkl sokeria
8 kpl kasvisliemikuutio
500 g tummaa soijarouhetta
1 l ruokakermaa (laktoositon)
n. 900 g ketsuppia tarjoiluun

1. Ota suuri kattila ja lisää sinne tomaattimurska, tomaattipyree ja 1 l vettä. Mausta kastikepohja kuivatulla oreganolla ja basilikalla sekä paprikajauheella ja sokerilla. Murusta mukaan kasvisliemikuutiot. Kiehauta tomaattikastike kuplivaksi.
2. Lisää kuiva soijarouhe tomaattikastikkeeseen ja sekoita kunnolla. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vielä vettä. Soijarouhe lähtee turpoamaan kastikkeessa ja imee samalla itseensä makua. Siksi kastikkeessa saa olla vähän reilummin nestettä. Kiehauta kastike ja anna sen porista noin 5 min, kunnes soijarouhe on kokonaan pehmennyt. Muista sekoittaa kastiketta pohjaa myöden ettei se pala pohjaan.
3. Lisää kastikkeeseen vielä ruokakerma ja kiehauta kastike. Maista kastiketta ja mausta tarvittaessa lisää.
4. Tarjoa soijarouhebolognese ja makaroni ketsupin kanssa.

Makaroni:
2,5 kg makaronia
4 rkl suolaa
8 l vettä pastan keittämiseen
n. 1 dl rypsiöljyä

1. Laita pastaa varten kiehumaan 10 l vettä ja mausta se 4 rkl suolaa.
2. Kun pastan keitinvesi kiehuu kunnolla, lisää sinne makaronit. Pastamäärä on niin iso, että se väistämättä jäähdyttää keitinveden hetkellisesti ja siksi on tärkeää, että vesi kiehuu voimakkaasti ennen pastan lisäämistä veteen. Kun olet lisännyt makaronit veteen, pidä liesi täysillä ja laita kansi päälle, jotta vesi lähtee kiehumaan mahdollisimman nopeasti uudelleen. Sekoita makaroneja vähän väliä pohjaa myöden, jotta ne eivät pala pohjaan tai tartu toisiinsa.
3. Keitä makaronit al denteksi eli vielä sisältä napakoiksi. Valuta lävikön avulla makaroneista pois kuuma vesi heti, ettei makaronit pääse jälkikypsymään. Kaada valutetut makaronit takaisin kattilaan ja lorauta niiden joukkoon noin 1 dl rypsiöljyä, joka auttaa pitämään makaronit irtonaisina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti