tiistai 29. lokakuuta 2024

Karitsa-suppilovahveropiirakka, GN-vuoka/noin 35 palaa

Reseptistä tulee valmista piirakkaa yksi iso GN-vuoka (mitat 530 x 325 mm). Leikkaa piirakka noin 7 cm x 6 cm (pitkäsivu 7 osaan ja lyhyt sivu 5 osaan), jolloin saat 35 palaa.

Jos haluaa piirakasta pieniä suupaloja/cocktailpaloja, leikkaa piirakasta reunat pois ja leikkaa varsinainen piirakka noin 4 cm x 4 cm paloiksi (pitkäsivu 12 osaan ja lyhyt sivu 7 osaan), jolloin saat noin 80 pientä suupalaa. 


POHJA

400 g leivontamargariini
8 dl vehnäjauhot
1 rkl suola
1 dl vesi

1. Mittaa kylmä voi, jauhot ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ainekset murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää kylmä vesi koneen käydessä ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
3. Kauli taikina leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Siirrä levy papereineen vuokaan. Voi olla helpompi lopuksi painella pohja vuokaan ja n. sentin reunoille.
4. Vuoan reunoille kannattaa laittaa vuokaspray.

TÄYTE
800 g karitsanjauheliha
6 kpl sipulia
2 l suppilovahveroita
3 tl suola
3 rkl kuivattua timjamia
3 rkl paprikajauhe
4 rkl sinappi
8 dl kuohukerma
7 kpl kananmuna
500 g juustoraaste
n. 2 dl rypsiöljyä paistamiseen

1. Paista jauheliha rypsiöljyssä ja mausta se suolalla, timjamilla ja paprikajauheella.
2. Kuori sipulit ja pilko ne pieneksi. Kuullota sipuleita reilussa rypsiöljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä noin 15-20 min. Sipuleiden ei ole tarkoitus ruskistua vaan tulla läpikuultaviksi, täysin pehmeiksi ja makeiksi.
3. Pilko suppilovahverot hieman pienemmiksi, mutta ei aivan pikkusilpuksi. Paista suppilovahveroita ensin kuivalla pannulla niin, että niistä irtoaa ja haihtuu nesteet. Kun neste on haihtunut, lorauta pannulle rypsiöljyä ja paista sieniä vielä noin 5 min. Mausta sienet suolalla.
4. Sekoita paistettu jauheliha, sipulit ja sienet keskenään.
5. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Lisää joukkoon kuohukerma ja sinappi. Tähän voi myös lisätä hieman suolaa.
6. Lisää pohjan päälle jauheliha-sieni-sipuliseos. Levitä sen päälle juustoraaste. Kaada päälle kerma-munaseos.
7. Paista uunissa 200 astetta, n. 45-60 min. Jos piirakka alkaa tummua pinnalta liian aikaisin, peitä se foliolla.
8. Jäähdytä piirakka (ja laita se jääkaappiin, jos et tarjoile piirakkaa heti).

VINKKI: Piirakka säilyy hyvänä jääkaapissa noin 5-7 päivää. Piirakan voi myös pakastaa ja ottaa sulamaan noin 12 h ennen tarjoilua. Piirakka kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön noin 30-60 min ennen tarjoilua, jotta se ehtii lämmetä huoneenlämpöiseksi. Vaihtoehtoisesti sitä voi lämmittää kevyesti uunissa, jos haluaa selkeästi lämpimämmän piirakan tarjottavaksi.

VINKKI: Piirakasta saa juhlavamman levittämällä sen päälle kaunista versoseosta. Sopiva määrä versoja on 1x 70 g Mimi's veroseos-rasia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti