maanantai 3. heinäkuuta 2023

Pesto-herne-papu-pasta, 30 hlö

4,5 kg makaroni
10 l vettä pastan keittämiseen + 5 l vettä kasvisten keittämiseen
8 rkl suola
1,5 kg ohut vihreä papu paloina (pakaste)
1 kg herne (pakaste)
3 kpl tuore sitruuna (mielellään luomu)
900 g vihreä pesto (esim. Barilla)
2 tl mustapippurirouhe
3 dl oliiviöljy
500 g parmesanraaste (esim. Pirkka Grana Padano raaste), ei ole ostettu etukäteen

Ota vihreät pavut ja herneet sulamaan jo useampi tunti ennen ruuanvalmistuksen aloittamista. Pavut ja herneet saavat sulaa täysin ennen kuin ne keitetään, koska niiden massa on niin suuri, että kohmeisina ne vain jäähdyttävät keitinveden. Jos kasvikset ovat vielä jäisiä ruuanlaiton alussa, saat vauhditettua sulatusta kaatamalla kasvikset suuren lävikköön ja huuhtelemalla niitä juoksevalla vedellä.

1. Laita 10 l vettä kiehumaan suureen kattilaan ja mausta se 6 rkl suolalla. Tämä on pastaa varten.
2. Laita toiseen suureen kattilaan kiehumaan 5 l vettä ja mausta se 2 rkl suolalla. Tämä vesi on papuja ja herneitä varten.
3. Pese sitruunoiden kuori lämpimän veden alla juuresharjalla.
4. Raasta sitruunoiden kuori raastimella hienoksi raasteeksi. Halkaise sitruunat valmiiksi, tarvitset kuoriraasteen lisäksi niiden mehua myöhemmin.
5. Kun kasvisten keitinvesi kiehuu kunnolla pulputtaen, lisää kasvikset kiehuvaan veteen ja laita kansi päälle, jotta saat nostettua veden uudelleen kiehumispisteeseen mahdollisimman nopeasti. Keitä papuja ja herneitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti, niin että ne kuumenevat kunnolla sisältä, mutta eivät ylikypsy ja muutu veteliksi. Valuta kasviksista lävikön avulla keitinvesi pois. Nosta kattila vielä hetkeksi kuumalle liedelle ja höyrytä ilman kantta pavuista ja herneistä loputkin vedet pois (varo ettet kuitenkaan polta kasviksia pohjaan). Näin pavut ja herneet pysyvät kauniin vihreinä ja suutuntuma mukavan napakkana. Ei haittaa, jos kasvikset ehtivät hieman jäähtymään ennen kuin pasta on valmista, mieluummin niin päin kuin että kypsät pastat odottavat kasviset keittymistä, jolloin pasta muuttuu helposti tahmaiseksi ylikypsäksi klimpiksi.
6. Kun pastan keitinvesi kiehuu kunnolla, lisää sinne makaronit. Pastamäärä on niin iso, että se väistämättä jäähdyttää keitinveden hetkellisesti ja siksi on tärkeää, että vesi kiehuu voimakkaasti ennen pastan lisäämistä veteen. Kun olet lisännyt makaronit veteen, pidä liesi täysillä ja laita kansi päälle, jotta vesi lähtee kiehumaan mahdollisimman nopeasti uudelleen. Sekoita makaroneja vähän väliä pohjaa myöden, jotta ne eivät pala pohjaan tai tartu toisiinsa. Keitä makaronit al denteksi eli vielä sisältä napakoiksi. Valuta lävikön avulla makaroneista pois kuuma vesi heti, ettei makaronit pääse jälkikypsymään.
7. Sekoita kuuman valutetun makaronin joukkoon ensin pesto, parmesanraaste, oliiviöljy, mustapippuri sekä sitruunoiden kuoriraaste ja mehu. Sekoita hyvin, niin että ne leviävät makaroneihin tasaisesti.
8. Tämän jälkeen maista pastaa ja arvioi, tarvitseeko se vielä suolaa tai mustapippuria lisää. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, voit lorauttaa joukkoon lisää oliiviöljyä.
9. Sekoita lopuksi pastan joukkoon lämpimät vihreät pavut ja herneet.

VINKKI: Saat ruuasta vegaanisen jättämällä parmesanraasteen pois (tai korvaamalla sen ravintohiivahiutaleilla). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti